Malaysian citizen that loves cat, food, fishing, outdoor activites and fitness. Full time IT Programmer, Part time blogger.

Kekucing Awang

Kekucing Awang

Perjalanan Hidup Milo

PitaPata Cat tickers

Malaysia Domestic HHP Cat Show March 2013




Pada hari Ahad lepas telah berlangsungnya cat show di Space U8, Shah Alam. Pertandingan yang mempertandingkan pelbagai jenis kucing-kucing kampung (kucing yang tiada sijil dari badan-badan yang diiktiraf dunia) ini berlangsung dengan penuh meriah dengan kehadiran hampir lebih 160 ekor kucing. Cat Show kali ini dihakimi oleh 2 orang juri dari Australia dan seorang juri tempatan.

Aku juga sibuk nak join cat show ni. Haha. Kali ini aku agak ready dengan Luna. Luna telah aku siap sediakan sebaik mungkin mengikut tip-tip yang dikongsi oleh juri dan peserta pertandingan cat show yang lepas. Untuk pengetahuan, ini merupakan pertandingan Luna yang kedua. Untuk pertandingan yang pertama disertai Luna, boleh refer post ini.

Untuk pertandingan ini, antara persiapan yang dilakukan untuk Luna adalah

i) Feed Luna dengan daging lembu setiap hari, dalam 2 sudu besar jer sehari pun. Banyak2 pun nnt dia buang je balik. Membazir plak.
ii) Daging lembu tu dicampur dengan fish oil utk mencantikkan bulu dia.
iii) Tukar kibble. Dulu guna RC Kitten 36, tapi Luna macam tak berapa nak built muscle. Bila dah ditukar kepada Orijen, haa, amekaw, makan aja kerjanya. Memang naik lah muscle dia. Puas hati tengok. Aku rekomen Orijen ni pada sesiapa yang nak menggemukkan kucing dia dengan sihat lagi berkhasiat. Chewah.
iv) Luna dimandikan 5 hari sebelum pertandingan. Tujuannya supaya minyak dr kilang bulu dia menyelaputi bulu2 dia by hari pertandingan nanti.
v) Luna mula digrooming setiap hari 2 minggu sebelum pertandingan bermula. Aku juga dah mula belajar teknik betul untuk grooming bulu kucing. Bukan main belasah sikat je.

Hasilnya, Luna berjaya masuk top 10 untuk ketiga-tiga ring yang dipertaruhkan.

i) Ring 1 = 10th place (sebab mogok takmo keluar sangkar)
ii) Ring 2 = 7th place (ni pun mogok takmo keluar sangkar, tapi judge ni paksa gak dia keluar. Muahaha)
iii) Ring 3 = 4th place (ini pun mogok takmo keluar sangkar, dia cakarnya sangkar tu sampai nak terjatuh. Nasib baik juri suruh aku tolong keluarkan dia, kalau tak corot gak la lagi.)

Luna bersama dengan Judge Australia untuk Ring 3
Rosette kemenangan


So, overall memang puas hati sebab better dari last cat show yang Luna join.

Bercerita tentang peserta lain, jiran sangkar Luna adalah 3 beradik kucing American Curl, yang jenis telinga bergulung ke luar tu. Tiga-tiga pun ada menang rosette. Ingat satu hari nak jodohkan lah Luna dengan bapa kepada 3 beradik tu. Huhuhu. Confirm menang memanjang. :P

Jiran-jiran yang comel-comel belaka

1 comment:

Sharz said...

tahniah pada luna!! saya pon join jugak.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My G7

1. Gunung Tahan (7,186') - Banjaran Tahan, Pahang (Finished)
2. Gunung Korbu (7,162') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
3. Gunung Yong Belar (7,156') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
4. Gunung Gayong (7,129') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
5. Gunung Chamah (7,119') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
6. Gunung Yong Yap (7,110') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089) - Banjaran Titiwangsa (Finished)

My Graduated G

- Gunung Kinabalu, Kota Kinabalu
- Gunung Datuk, Rembau
- Bukit Tabur, Melawati
- Gunung Nuang, Hulu Langat
- Pine Tree Hill, Bukit Fraser
- Gunung Yellow & Pass, Cameron Highlands
- Gunung Brinchang, Cameron Highlands
- Gunung Stong, Gua Musang
- Twin Peak, Bukit Fraser
- Gunung Arong, Mersing
- Gunung Berembun, Terengganu
- Gunung Duri, Ringlet
- Gunung Gerah, Grik
- Gunung Bilah, Grik
- Gunung Semangkok, Bukit Fraser