Malaysian citizen that loves cat, food, fishing, outdoor activites and fitness. Full time IT Programmer, Part time blogger.

Kekucing Awang

Kekucing Awang

Perjalanan Hidup Milo

PitaPata Cat tickers

Malaysian Domestic Pets Feline Show

Luna penuh sopan di dalam sangkar


Hari ini Luna menyertai Cat Shownya yang pertama! Malaysian Domestic Pets Feline Show anjuran Wonderpet Planet yang berlangsung di South City Plaza, Seri Kembangan mempertaruhkan beberapa kategori kucing yang diadili di dalam 3 Ring oleh 3 Juri berbeza.

Disebabkan ini first time Luna menyertai Cat Show (dan first time utk aku juga), makanya niat datang ke sini sekadar untuk menambah pengalaman sahaja.

Seronok rasanya bila berkumpul bersama Cat Lovers yang lain sambil melihat berbagai kucing-kucing yang unik dan berlainan jenis. Luna disenaraikan di dalam kategori Adult Shorthair Female. Disebabkan penyertaan kurang dari 10, maka semua yang disenaraikan secara automatik dapat Rosette. Hehe.

Rosette yang menjadi rebutan


Kesimpulannya, Luna dapat no 9 untuk 2 Ring, dan no 8 untuk 1 Ring. Semuanya corot2. T_T.

Alang-alang dah diadili oleh Juri yang pakar, aku beranikan diri bertanya tips pertandingan dari salah seorang Juri. Antara tips yang diberikan pada aku, jika hendak bawa Shorthair ke Cat Show, pastikan kucing dimandikan sekurang-kurangnya 5 hari sebelum Show. Kenapa 5 hari? SUpaya kita memberi tempoh yang cukup untuk minyak yang terhapus pada bulu kucing ketika kita menyabunnya itu, sempat kembali dan menyaluti bulu-bulu kucing kita sebaiknya. Ketika mandi pastikan dibilas sebersih-bersihnya. Walaupun kita rasa sudah dibilas bersih, tapi lebih elok diulang bilas beberapa kali sehingga boleh buat bunyi 'crekkkk' macam kita cuci pinggan tu. Paham ke tak? Hohoho. Jika hendak bawa Longhair pula, selok-eloknya dimandikan selepas Subuh pada hari pertandingan. :) Of courselah mandikan dengan air suam kan, kalau mandikan dengan air sejuk mau terus demam kucing tu.


Juri untuk Ring 2

Juri juga nasihatkan untuk cuba tambahkan lagi muscle mass Luna. Kata juri, walaupun kita tahu kucing betina lebih kecil dari kucing jantan, tetapi jika dapat tambahkan lagi muscle mass, pasti boleh menambah poin ketika dinilai oleh Juri.

Walaupun Luna sedikit meragam sesama sesi vetting di awal pertandingan, tetapi Alhamdulillah semasa pertandingan mood dia agak stabil.

Tahniah Luna, tahniah pada semua pemenang dan tahniah pada Wonderpet Planet!

p/s: Maaf kualiti gambar agak rendah kerana guna camera handphone sajok.

1 comment:

Sharz said...

thanks untuk tips tue!! dah tahniah utk luna juga... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My G7

1. Gunung Tahan (7,186') - Banjaran Tahan, Pahang (Finished)
2. Gunung Korbu (7,162') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
3. Gunung Yong Belar (7,156') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
4. Gunung Gayong (7,129') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
5. Gunung Chamah (7,119') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
6. Gunung Yong Yap (7,110') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089) - Banjaran Titiwangsa (Finished)

My Graduated G

- Gunung Kinabalu, Kota Kinabalu
- Gunung Datuk, Rembau
- Bukit Tabur, Melawati
- Gunung Nuang, Hulu Langat
- Pine Tree Hill, Bukit Fraser
- Gunung Yellow & Pass, Cameron Highlands
- Gunung Brinchang, Cameron Highlands
- Gunung Stong, Gua Musang
- Twin Peak, Bukit Fraser
- Gunung Arong, Mersing
- Gunung Berembun, Terengganu
- Gunung Duri, Ringlet
- Gunung Gerah, Grik
- Gunung Bilah, Grik
- Gunung Semangkok, Bukit Fraser