Malaysian citizen that loves cat, food, fishing, outdoor activites and fitness. Full time IT Programmer, Part time blogger.

Kekucing Awang

Kekucing Awang

Perjalanan Hidup Milo

PitaPata Cat tickers

Keistimewaan Kucing Kelabu

Masa memula aku nampak gambar Abu Garcia dalam Pet Finder, aku dah terkagum seketika. Wah cantiknya warna anak kucing ni.. Tak pernah nampak kucing warna kelabu penuh sebelum nie.

Memang hati dah berkenan, aku terus adopt Abu dgn adiknya yg bernama Blackberry (dah arwah). Masa memula adopt tu, rasanya umur dia baru sebulan. Memang kecik comel lote jek lagi. Ekor pon kontot jek time tu.

Masa abu mula nak mencecah masuk umur 2 bulan, dia terkena penyakit cirit birit. Memang menduga betul kesabaran aku time tu, sebab dia cirit birit tak henti2.. Dah la time tu aku tak penah bagi suntikan vaksin lagi kat dia, mmg takut sangat kalau2 dia terkena penyakit FIV. Berulang-alik aku ke Vet untuk mengubat penyakit dia. Memula ke Vet Kerajaan, tapi disebabkan kurang berpuas hati dengan cara rawatan mereka, aku merujuk pulak ke Vet Swasta. Aku ada gak cuba2 cara tradisional, bagi makan yogurt la, bagi makan labu rebus la, bagi makan ayam rebus la. Alhamdulillah, dalam tempoh dua minggu Abu semakin sembuh.

Sekarang Abu dah masuk 6 bulan lebih. Badan pun dah semakin besar dan sihat. Dah nampak macam kucing bujang dah.. Huhu.

Bercakap pasal warna Abu, disebabkan aku sangat confuse dengan warna dia, so aku jalankan sedikit carian di Google. Hasilnya aku dapati ada dua species kucing yg warna kelabu; satu dipanggil Russian Blue, satu lagi dipanggil Korat. Memula aku ingat si Abu ni kucing Korat, sebab badan dia cam langsing2 sikit. Kalau kucing Russian Blue tu badan dia cam berisi sket. Tapi bila dah lama2 aku rasa dia ni memang cuma species kucing kampung jek. Sebab warna mata dia tak sehijau kucing2 species special nie. Tapi aku tetap sayang abu.

Rupa-rupanya, kucing yang berwana kelabu yang bukan dalam species kucing2 pedigree di panggil sebagai Maltese. Kenapa Maltese? Sebab kucing berwarna kelabu amat mudah didapati di negara Malta. Adakah Abu turut berasal dari Malta? Abu berasal dari Pandan Jaya jek kot.

Abu merenung jauh nasibnya...

Sekarang aku dapati Abu semakin gatal nak berbini. Hurm, patutkan aku membiarkan Abu menghilangkan terunanya ketika masih muda? Huhu. Yang penting Abu sayang aku, sebab dia suka tidur sebelah aku. Bangun jek pagi2 mesti nampak dia kat hujung katil. Kekadang sampai tertendang Abu jatuh katil. Ahahaha.

Abu.. abu.. Abu Garcia si Kucing Kelabu

1 comment:

Anonymous said...

sy ada kucing wrna kelabu, betina, jenis pendek n agak chubby...muka kecik....spadan dgn kucing encik..tp kucing sy tngh pregnant anak sulung,muda2 dh nk branak...hahaha...bru jmpa bln sbls hr 2 mgkin wktu 2 umo dlm 2 3 bulan.... :)
_Tia_

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My G7

1. Gunung Tahan (7,186') - Banjaran Tahan, Pahang (Finished)
2. Gunung Korbu (7,162') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
3. Gunung Yong Belar (7,156') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
4. Gunung Gayong (7,129') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
5. Gunung Chamah (7,119') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
6. Gunung Yong Yap (7,110') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089) - Banjaran Titiwangsa (Finished)

My Graduated G

- Gunung Kinabalu, Kota Kinabalu
- Gunung Datuk, Rembau
- Bukit Tabur, Melawati
- Gunung Nuang, Hulu Langat
- Pine Tree Hill, Bukit Fraser
- Gunung Yellow & Pass, Cameron Highlands
- Gunung Brinchang, Cameron Highlands
- Gunung Stong, Gua Musang
- Twin Peak, Bukit Fraser
- Gunung Arong, Mersing
- Gunung Berembun, Terengganu
- Gunung Duri, Ringlet
- Gunung Gerah, Grik
- Gunung Bilah, Grik
- Gunung Semangkok, Bukit Fraser