Malaysian citizen that loves cat, food, fishing, outdoor activites and fitness. Full time IT Programmer, Part time blogger.

Kekucing Awang

Kekucing Awang

Perjalanan Hidup Milo

PitaPata Cat tickers

Starting back Ketogenic Diet.

Siapa sangka, dalam bulan Ramadhan hingga Syawal.. berat aku meningkat hampir 10kg.. asal 59kg.. sekarang dah 69kg. Aku sangat-sangat terkejut dengan peningkatan mendadak nie.. yang aku sangat pasti berpunca daripada diet pemakanan yang tak seimbang. Time berbuka bulan puasa memang aku melantak jek sampai abes.. Huahuahua. Syawal jangan cakapla.. dengan open house situ sana sini.

So hari ni aku start balik dengan program Ketogenic Diet nie. Ketogenic diet ni hampir sama dengan Atkins diet.. tapi bezanya memang tak ambil kabohidrat langsung. Maksudnya aku langsung tak boleh sentuh nasi, roti, hatta air milo sekali pun sepanjang program diet... kecuali pada hari-hari yang tertentu sahaja.

Kelebihan Ketogenic Diet nie, dia akan menjadikan lemak sebagai punca tenaga utama untuk pembakaran berbanding karbohidrat.. maka apabila sumber lemak dari luar telah habis, dia akan bakar lemak yang tersimpan di dalam badan kita pulak.

Tapi ada side effectnya bila mula-mula nak start, kita akan rasa lemah dan tak bertenaga sebab sumber tenaga segera iaitu karbohidrat dah tak diambil.. So proses adjustment oleh body tu mungkin akan terasa lemah sikit, apa yang penting mental.. jgn give up, insyaAllah dalam minggu yang kedua-ketiga, kita dah start rasa bertenaga balik sebab tenaga dah diburn melalui bodyfat kita.

Ok, nak breakfast grill tuna buat kat rumah tadi. Semoga hari-hari anda ceria!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My G7

1. Gunung Tahan (7,186') - Banjaran Tahan, Pahang (Finished)
2. Gunung Korbu (7,162') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
3. Gunung Yong Belar (7,156') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
4. Gunung Gayong (7,129') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
5. Gunung Chamah (7,119') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
6. Gunung Yong Yap (7,110') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089) - Banjaran Titiwangsa (Finished)

My Graduated G

- Gunung Kinabalu, Kota Kinabalu
- Gunung Datuk, Rembau
- Bukit Tabur, Melawati
- Gunung Nuang, Hulu Langat
- Pine Tree Hill, Bukit Fraser
- Gunung Yellow & Pass, Cameron Highlands
- Gunung Brinchang, Cameron Highlands
- Gunung Stong, Gua Musang
- Twin Peak, Bukit Fraser
- Gunung Arong, Mersing
- Gunung Berembun, Terengganu
- Gunung Duri, Ringlet
- Gunung Gerah, Grik
- Gunung Bilah, Grik
- Gunung Semangkok, Bukit Fraser