Malaysian citizen that loves cat, food, fishing, outdoor activites and fitness. Full time IT Programmer, Part time blogger.

Kekucing Awang

Kekucing Awang

Perjalanan Hidup Milo

PitaPata Cat tickers

Abu, Safi dan Kochi kena mandi

Sejak dua menjak ni, kerusi baldu aku selalu penuh dengan bulu kucing. Disebabkan itu, aku mengambil langkah untuk memandikan anak2 bulu, maklumla rasanya dah sebulan tak mandikan mereka ni.

Yang paling mula2 dimandikan adalah Safi. Sebab apa dia kena mandi dulu? Sebab bulu dia la yang paling banyak melekat kat kerusi. Dah la bulu dia putih, amat obvious bila dipandang dari jarak penglihatan sederhana.

Masa mandikan dia tu, berus2 sekali dengan sikat kutu. Amatlah terkejut aku dengan hasil pemandian Safi. Kutu bersepah! Dah macam pusat ternakan kutu plak aku tengok. Besar-besar pulak tu. Aku berus-berus dengan sikat kutu tu takmo pulak tertanggal kutu2nya.. So, terpaksalah ambil langkah drastik dengan mengurung Safi dalam sangkar dalam masa seminggu ini utk menyahkutukan badannya. Lepas mandi ni kena biarkan dia dalam 2 hari. Pastu baru boleh sembur dengan Frontline. Ikut cakap vet ari tu la.

Lepas mandikan Safi, tiba masa mandikan Abu dengan Kochi. So far bebudak dua ekor ni takde masalah bulu tanggal dan kutu sangat. Maybe sebab bulu derang tak setebal bulu Safi. So lepas mandi2kan tu, lepaskan derang untuk keringkan bulu masing2.

Safi muka tension kena kuarantin

Lagi dua hari semua wajib sembur Frontline. Rumah ini perlu dibasmi dari serangan kutu.

4 comments:

Gen2Merah said...

fuiyyooo. 1st time saya singgah blog yang banyak cerota pasal kucing2 ja,. ehehe..

saya pun penyayang kucing...

Awang Hafiz said...

Baru nak start citer byk pasal kucing.. sebelum ni byk citer pasal gunung ngan bola jek.. ahaha.

anizarina said...

ahaha..kutu yg besar2 tuh ke? yg kt umah aku 4-4 ada kutu yg jenis black pepper tuh...huhu..

Awang Hafiz said...

a ah yg besar2 tu... time mandikan berpusu2 kutu besar tu keluar dari bawah bulu tu.. aku tgk pun cam geli jek. ehehe. cam black pepper tu lg susah nak hapuskan kot..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My G7

1. Gunung Tahan (7,186') - Banjaran Tahan, Pahang (Finished)
2. Gunung Korbu (7,162') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
3. Gunung Yong Belar (7,156') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
4. Gunung Gayong (7,129') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
5. Gunung Chamah (7,119') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
6. Gunung Yong Yap (7,110') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089) - Banjaran Titiwangsa (Finished)

My Graduated G

- Gunung Kinabalu, Kota Kinabalu
- Gunung Datuk, Rembau
- Bukit Tabur, Melawati
- Gunung Nuang, Hulu Langat
- Pine Tree Hill, Bukit Fraser
- Gunung Yellow & Pass, Cameron Highlands
- Gunung Brinchang, Cameron Highlands
- Gunung Stong, Gua Musang
- Twin Peak, Bukit Fraser
- Gunung Arong, Mersing
- Gunung Berembun, Terengganu
- Gunung Duri, Ringlet
- Gunung Gerah, Grik
- Gunung Bilah, Grik
- Gunung Semangkok, Bukit Fraser