Malaysian citizen that loves cat, food, fishing, outdoor activites and fitness. Full time IT Programmer, Part time blogger.

Kekucing Awang

Kekucing Awang

Perjalanan Hidup Milo

PitaPata Cat tickers

Oh Kamera DSLR. Datanglah Padaku...



Teringin nak beli kamera DSLR, tapi bajet still tak cukup. Dah pernah tanya kat otai yang selalu snap gambar pemandangan yang lawa2, kamera apa yang dia gunakan. Dia kata dia gunakan Olympus E520. Lepas survey kat offical website utk Olympus, harganya agak diluar kemampuan. Kemudian, berkenan plak dgn model baru dari Olympus, E620, harga masih macam ok, tapi kena tunggu dapat bonus la pulak.

p/s: Untuk ke blog otai tu, sila klik sini : Stories About Food, Places & Photograpy

Lepas tanya2 dengan kawan2 yang ada DSLR ni, derang rekomen aku beli Nikon plak. Masalahnya bagi aku, dah ramai sgt guna Nikon. Member bagi alasan kenapa dia suruh beli Nikon, sebab nanti boleh tukar2 lens, sebab lens ni harga mahal. Aku ni dah la blur2 pasal DLSR.

Last resort, aku minta pendapat Pakcik Google. Hasil pemerhatian (perghh macam ujikaji makmal Sains plak), utk newbie yang langsung tak reti apa2 pasal DSLR, aka zero knowledge.. adalah lebih baik beli second hand DSLR dulu.. yang versi dah lapuk pun takpe, tujuannya nak bagi familiar dulu dengan konsep penggunaan DSLR. Bila dah power, skill pun dah develop, pandai kontrol lighting, baru la beli yang baru, yang mengikut citarasa.

p/s: Ada sape ada nak jual DSLR second? Sila bagitau saya. :senyum:

4 comments:

NUNU EERA said...

nikon pulak tetap dhatiku.. tah bile la dpt pki.. :(

efa said...

hua...tkut la beli yg second pnya..kumpul duit beli bru huhu..efa pn kumpul duit ni huh nk beli kehkeh better nikon kot tnya member2 kt beli nik dri cik anon ahahaha

Awang Hafiz said...

@NUNU EERA ouh.. yeke? jom la beli ramai2.. leh dpt murah sket. hehe

Awang Hafiz said...

@efa kalau nak beli second, make sure beli dari tuan punya dslr sendiri, bukan beli dari kedai second hand.. so kita leh tanya apa dia buat dgn kamera tu sampai nk jual. :)

cik anon pun ramai org gune. gambar lawa katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My G7

1. Gunung Tahan (7,186') - Banjaran Tahan, Pahang (Finished)
2. Gunung Korbu (7,162') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
3. Gunung Yong Belar (7,156') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
4. Gunung Gayong (7,129') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
5. Gunung Chamah (7,119') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
6. Gunung Yong Yap (7,110') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089) - Banjaran Titiwangsa (Finished)

My Graduated G

- Gunung Kinabalu, Kota Kinabalu
- Gunung Datuk, Rembau
- Bukit Tabur, Melawati
- Gunung Nuang, Hulu Langat
- Pine Tree Hill, Bukit Fraser
- Gunung Yellow & Pass, Cameron Highlands
- Gunung Brinchang, Cameron Highlands
- Gunung Stong, Gua Musang
- Twin Peak, Bukit Fraser
- Gunung Arong, Mersing
- Gunung Berembun, Terengganu
- Gunung Duri, Ringlet
- Gunung Gerah, Grik
- Gunung Bilah, Grik
- Gunung Semangkok, Bukit Fraser