Malaysian citizen that loves cat, food, fishing, outdoor activites and fitness. Full time IT Programmer, Part time blogger.

Kekucing Awang

Kekucing Awang

Perjalanan Hidup Milo

PitaPata Cat tickers

E72 No tone/vibration upon receiving SMS. How to solve it?

Nokia E72 aku agak pelik bin ajaib kebelakangan ini. Takde lagi bunyi setiap kali SMS baru masuk. Dengan menggunakan khidmat nasihat pakcik google, akhirnya aku dapat kenalpasti punca masalah dengan handphone kesayanganku ini.

Puncanya adalah disebabkan oleh jumlah SMS tersimpan yang melebihi 1000 mesej.

Cara yang aku gunakan untuk membetulkan keanehan handphone ku adalah seperti berikut:

i) Padamkan semua SMS yang tersimpan dalam E72 anda, sehingga jumlahnya kurang daripada 1000. Seelok-eloknya, padam terus semua SMS yang telah dibaca, simpan yang betul2 penting sahaja.

ii) Switch off E72 anda, tanggalkan bateri dan biarkan selama 10 minit. Kemudian, pasangkan kembali bateri tersebut.

Bagi aku, inilah cara terbaik utk settlekan masalah ini, tanpa perlu hardreset E72.

Selamat mencuba!



********** Translation **********


My Nokia E72 kinda weird lately. No tone or vibration each time I received new messages. By using the advice from Mr Google, I have identified the problem with my E72.

The cause is due to the number of SMS messages stored in excess of 1000.

How I resolved this problem? Follow these steps:

i) Delete most of the messages stored in your E72, so the amount is less than 1000. My opinion, its better to delete all messages that has been read, only leave the most important.

ii) Switch off your E72, remove the battery and let stand for 10 minutes. Then, reinstall the battery.

These are the easiest steps, without having to hardreset your E72.

Good luck!

7 comments:

Ayuni said...

hm, bnyk nye msg, msg awek ke?hikhik...

Awang Hafiz said...

huhu, tak la.. msg ni simpan sejak first time beli E72, tak mo delete, senang nak refer.. tatau plak ada bug yg pelik macam ni dalam E72. :P

MAPPIAU said...

wah!! banyakknyer mesej sampai seribu ko, huhuhu, ingatkan akak jer yang suke simpan2 mesej banyak2 nih hihihi

HARITH ISKANDAR said...

1000 sms?huiiii banyak giler..aku tau mesti awek kan?haha :)
xpe2 aku faham, saham tengah naik mmg mcm tu :)

Awang Hafiz said...

@MAPPIAU hahaha, saya simpan pn sebab memory card byk space kosong.. taktau plak bole muncul problem camni dlm henpon Nokia. :P

Awang Hafiz said...

@HARITH ISKANDAR mana ade awek bro, most of them SMS dari kawan2, keje, famili jek.. haha. :P

Zura said...

alamak kena buang msg ke..tapi byk tue msg boleh simpan erk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My G7

1. Gunung Tahan (7,186') - Banjaran Tahan, Pahang (Finished)
2. Gunung Korbu (7,162') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
3. Gunung Yong Belar (7,156') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
4. Gunung Gayong (7,129') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
5. Gunung Chamah (7,119') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
6. Gunung Yong Yap (7,110') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089) - Banjaran Titiwangsa (Finished)

My Graduated G

- Gunung Kinabalu, Kota Kinabalu
- Gunung Datuk, Rembau
- Bukit Tabur, Melawati
- Gunung Nuang, Hulu Langat
- Pine Tree Hill, Bukit Fraser
- Gunung Yellow & Pass, Cameron Highlands
- Gunung Brinchang, Cameron Highlands
- Gunung Stong, Gua Musang
- Twin Peak, Bukit Fraser
- Gunung Arong, Mersing
- Gunung Berembun, Terengganu
- Gunung Duri, Ringlet
- Gunung Gerah, Grik
- Gunung Bilah, Grik
- Gunung Semangkok, Bukit Fraser