Malaysian citizen that loves cat, food, fishing, outdoor activites and fitness. Full time IT Programmer, Part time blogger.

Kekucing Awang

Kekucing Awang

Perjalanan Hidup Milo

PitaPata Cat tickers

Safari: Browser Terpantas Abad Ini.



Dalam dunia masa kini, semua perlu serba pantas. Makan perlu pantas, maka dicipta makanan segera. Bergerak perlu pantas, maka dicipta lebuhraya. Begitu juga halnya dengan dunia IT, semua benda semakin pantas sekarang. Processor semakin pantas, RAM semakin pantas, Graphic Card semakin pantas, pendek kata semuanya serba pantas lah. Walau pun begitu, apa guna benda2 ni semua pantas2 belaka, tapi bila nak browse internet.. macam siput..

Ada banyak faktor yg menyebabkan kelajuan Internet menjadi sangat siput. Antaranya ialah pemilihan Browser. Kalau masa zaman2 90-an dahulu, cuma ada 2 jenis browser yg wujud; Internet Explorer dan Netscape Navigation. Disebabkan kurang pilihan utk browser, so kalau siput pun, siput la.. nak buat macamana kan?

Tapi pada tahun 2011 ni, terdapat banyak sangat Browser generasi baru yang muncul. Antaranya, Firefox, Chrome, Safari, Opera. Ini secara tak langsung memberi kita banyak pilihan dalam menentukan Browser manakah yang paling sesuai dengan kita.

Menurut sumber yang boleh dipercayai, Browser terpantas masa kini bukanlah Internet Explorer (in fact, IE sangat lembab ye skrg.. especially IE8, bikin hangin jek), mahupun Firefox, hatta Chrome. Percaya atau tidak, Browser terpantas datangnya dari Apple, iaitu Safari!


Safari di dalam PC

Safari dikatakan mampu memaparkan sesebuah laman web dgn amat pantas, termasuk proses memaparkan gambar2, memainkan lagu serta menayangkan video. Mungkin disebabkan Browser ini datangnya dari Apple, maka beberapa teknologi Apple diserapkan ke dalam Browser ini. Tambahan pula, Safari bukan sahaja digunakan di dalam PC, malah turut digunakan dalam gadjet2 canggih seperti iPad dan iPhone.


Safari di dalam iPad




Safari di dalam iPhone

Kepada para blogger yang ingin memastikan blog mereka kelihatan menarik di dalam iPhone dan iPad, mungkin boleh cuba sendiri Browser ini. Browser boleh didownload melalui laman web Apple

http://www.apple.com/safari/download/

4 comments:

HARITH ISKANDAR said...

ooo yer ke..tq for da info,nnti nak cuba lah.ie8 mmg teruk,buat mase skrang ak pakai crome je cukup pntas dah bg aku

Novelgurl said...

Assalamualaikum

ou..baru tau,,tq 4 sharing =)

Awang Hafiz said...

@HARITH ISKANDAR Chrome pun ok, so far top 3 most popular Browser skrg still IE, Chrome dan Firefox.. Safari ni baru nak naik. ;)

Awang Hafiz said...

@Novelgurl Wasalam, no problem. sharing is caring.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My G7

1. Gunung Tahan (7,186') - Banjaran Tahan, Pahang (Finished)
2. Gunung Korbu (7,162') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
3. Gunung Yong Belar (7,156') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
4. Gunung Gayong (7,129') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
5. Gunung Chamah (7,119') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
6. Gunung Yong Yap (7,110') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089) - Banjaran Titiwangsa (Finished)

My Graduated G

- Gunung Kinabalu, Kota Kinabalu
- Gunung Datuk, Rembau
- Bukit Tabur, Melawati
- Gunung Nuang, Hulu Langat
- Pine Tree Hill, Bukit Fraser
- Gunung Yellow & Pass, Cameron Highlands
- Gunung Brinchang, Cameron Highlands
- Gunung Stong, Gua Musang
- Twin Peak, Bukit Fraser
- Gunung Arong, Mersing
- Gunung Berembun, Terengganu
- Gunung Duri, Ringlet
- Gunung Gerah, Grik
- Gunung Bilah, Grik
- Gunung Semangkok, Bukit Fraser