Malaysian citizen that loves cat, food, fishing, outdoor activites and fitness. Full time IT Programmer, Part time blogger.

Kekucing Awang

Kekucing Awang

Perjalanan Hidup Milo

PitaPata Cat tickers

"Bagaimana saya kurus?" Awang Hafiz bercerita..

Salam semua,

Hari ni aku nak bercerita sesuatu tentang diriku. Tentang pencapaian terbaik yg pernah aku lakukan dalam hidupku. Tentang transformasi diri.



Gambar ni aku rasa dah ceritakan apa yang ingin aku sampaikan kat korg. Dulu aku seorg yang agak berisi. Kurang menjaga kesihatan. Jarang bersenam. Kehidupan aku hanyalah duk depan PC, pastu surf Internet, main PC Games, makan tak control.

Hinggalah pada satu hari, aku pergi ke Petrosains KLCC, sambil bawa adik2 sepupu aku. Masa nak naik mesin masa (ntah ape nama betul dia, aku gelar mesin masa jek), sorg staf tegur aku, "Pakcik naik la dulu, bawa anak2."

OMG! Pakcik? Time tu la aku tersedar, "Aku nampak tua sgt ker ni?" Padahal time tu umur baru jek 24 tahun.

Balik rumah petang tu, aku berpikir. Ini ke yang aku nak dalam hidup aku? Tua sebelum tiba masanya. Akhirnya aku buat keputusan nekad. Aku perlukan perubahan. Sebulan selepas tu, aku register membership kat gym. Bermula dari situlah kehidupan aku berubah.. Badan semakin susut, kurang penat bila naik tangga. Aku juga dah start control pemakanan aku, aku kurang ambil makanan yg kurang berkhasiat, dan lebihkan makanan berasaskan protein.

Hingga ke hari ni, aku menjadi diri yg aku inginkan. Boleh panjat gunung, boleh lari laju2 kat trek, boleh lompat tinggi2.. Pakai baju pun smart dah.. hahaha.

Apa yang penting, kita perlu ada keinginan, usaha dan disiplin yang konsisten utk berubah.

Betul x? :)

19 comments:

Ayuni said...

nice story, mcm the biggest loser plak

Awang Hafiz said...

@ayuni: thanks sudi baca :)

Ayuni said...

salam, ader award utk awk....http://ladygreen3011-ayuni.blogspot.com/2010/12/tagged-award.html

ahsfantasy24 said...

nice..
mmberi mtivasi tuk sy nk jd kurus gak..
hhehee~

Awang Hafiz said...

@ayuni: saya tak paham sgt camne nak guna award ni. leh explain sket?

@ahfantasy24: huhu. ;) gud luck ye.

Ayuni said...

awk save kn award tu kt desktop awk, pastu awk jwb soklan yg mcm sye jwb, pastu ltak award kt dlm blog....trylh....

DKosongLapan said...

wahhh....tahniah awang hafiz...naseb baek mike sedo awei...... penyakit pun tak sempat datang lagi ....

MAPPIAU said...

betul betul betul (versi upin ipin)

tapi tiap2 hari lor asyik jumpe lauk sodap yooo..tak tahan akak tau...hahahah

anyway tahniah dik sebab berjaye kuruskan badan (eh terjeles sudah :P)

Awang Hafiz said...

@dkosonglapan: ate pongg... aktif memanjat ke?

@mappiau: huhu.. takpe kak, makan tu ok je.. cuma kena kurangkan :P.. saya ni lom kawen, nnt org ingat suami org, takde sape nak plak.. hahaha.

Mr.Ix said...

klu masuk biggest loser sure menang dh ni.....

MAPPIAU said...

@awang hafiz, jangan kurus sangat dik kang jadi cam iklan weight gain kang :P

Awang Hafiz said...

@ix: biggest loser tu 3 bulan jek dh leh kurus berkilo2.. saya ni amik 2 tahun baru leh dpt berat ideal. :)

@mappiau: iye kak, adik beringat. nak wat body cam ben ashaari plak pasni. haha.

Muslimah Optimis said...

waaaaaaaaaa.. tengok orang kurus nak kurus jugak.. asik dok ngadap lappy je memang boleh bertambah berat..huhu

erleena said...

terbaeklah!!
mg mtivasi yg bgus :DD

Awang Hafiz said...

@muslimah: dok ngadap lappy takpe, sambil2 tu makan la buah2an ke, yogurt ke, kunyah chewing gum ke, itu pn membantu gak utk kurus. :)

@erleena: maceh.. hehe.

Norhayati Rostam said...

Woah!
Boleh tahan.

NURUL NADIAH MAMAT said...

tahniah....
teringin jugak nak turunkan berat badan tapi kemalasan tu tahap dewa.....ekeke

Awang Hafiz said...

norhayati: thanks :P

Awang Hafiz said...

@nurul nadiah: boleh tu.. malas tu boleh ganti ngan malas nak pakai baju besar2.. hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My G7

1. Gunung Tahan (7,186') - Banjaran Tahan, Pahang (Finished)
2. Gunung Korbu (7,162') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
3. Gunung Yong Belar (7,156') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
4. Gunung Gayong (7,129') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
5. Gunung Chamah (7,119') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
6. Gunung Yong Yap (7,110') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089) - Banjaran Titiwangsa (Finished)

My Graduated G

- Gunung Kinabalu, Kota Kinabalu
- Gunung Datuk, Rembau
- Bukit Tabur, Melawati
- Gunung Nuang, Hulu Langat
- Pine Tree Hill, Bukit Fraser
- Gunung Yellow & Pass, Cameron Highlands
- Gunung Brinchang, Cameron Highlands
- Gunung Stong, Gua Musang
- Twin Peak, Bukit Fraser
- Gunung Arong, Mersing
- Gunung Berembun, Terengganu
- Gunung Duri, Ringlet
- Gunung Gerah, Grik
- Gunung Bilah, Grik
- Gunung Semangkok, Bukit Fraser