Malaysian citizen that loves cat, food, fishing, outdoor activites and fitness. Full time IT Programmer, Part time blogger.

Kekucing Awang

Kekucing Awang

Perjalanan Hidup Milo

PitaPata Cat tickers

Pokok Kucing Galak

Semalam masa sedang surfing forum, terbaca tentang pokok kucing galak. Aku teruja tentang pokok ni sebab boleh jadi ubat semulajadi untuk kucing2. So selepas diselidik lebih lanjut, rupanya pokok ni sejenis pokok herba yg tumbuh secara liar di semak2.

Berikut merupakan capaian info tentang pokok kucing galak

http://www.melur.com/myherba.asp?plant_id=133&cat=HERBA
http://agromedia.mardi.gov.my/MEPIS/index.php/galeri-herba-2/78-kucing-galak

So semalam dengan gigihnya aku redah semak-semak tepi flat aku ni untuk cari pokok ni. Akhirnya aku jumpa gak, tapi tak sure la pulak betul ke tak, aku just cari based on contoh gambar yg aku tengok kat website mardi kat atas ni.

Sapa2 yang biasa tengok Pokok Kucing Galak leh tolong confirmkan tak betul ke ini Pokok Kucing Galak? Thanks :)

Pokok Kucing Galak ?

6 comments:

FiqaSaleh said...

ada benih tak? nak jugak lak..

Awang Hafiz said...

benih? takde la buat masa nie.. tapi ada byk yg tumbuh dkt semak bawah rumah saya nie.. kalau nak saya boleh petikkan.

Zuhra mohamed ismail said...

Apa respon kucing awak pokok ni? Kalau respon dia ok, betol la tu. Kalau betol, ada lagi ke kat flat awak tu. Saya nak try buat toy cam kat sini >> http://www.kittykickstix.com. Saya nak tanam juga. Nanti saya kasi satu stick untuk kucing awak. Terima kasih ;)

Awang Hafiz said...

hi zuhra, responnya mmg ok. boleh tgk sini. http://www.youtube.com/watch?v=-qAuLxutiko

Nazirul Afiq said...

Assalamualaikum.hndk tumpang tanyer...
di mana saya boleh dptkan pokok kucing galak yer..
ada benih x?

Mariani Daud said...

Macam mna nk.kenal pokok penggalak kucing...pokok lebih kurang sama je.. pokok ni ada kuor bunga x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My G7

1. Gunung Tahan (7,186') - Banjaran Tahan, Pahang (Finished)
2. Gunung Korbu (7,162') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
3. Gunung Yong Belar (7,156') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
4. Gunung Gayong (7,129') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
5. Gunung Chamah (7,119') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
6. Gunung Yong Yap (7,110') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089) - Banjaran Titiwangsa (Finished)

My Graduated G

- Gunung Kinabalu, Kota Kinabalu
- Gunung Datuk, Rembau
- Bukit Tabur, Melawati
- Gunung Nuang, Hulu Langat
- Pine Tree Hill, Bukit Fraser
- Gunung Yellow & Pass, Cameron Highlands
- Gunung Brinchang, Cameron Highlands
- Gunung Stong, Gua Musang
- Twin Peak, Bukit Fraser
- Gunung Arong, Mersing
- Gunung Berembun, Terengganu
- Gunung Duri, Ringlet
- Gunung Gerah, Grik
- Gunung Bilah, Grik
- Gunung Semangkok, Bukit Fraser