Malaysian citizen that loves cat, food, fishing, outdoor activites and fitness. Full time IT Programmer, Part time blogger.

Kekucing Awang

Kekucing Awang

Perjalanan Hidup Milo

PitaPata Cat tickers

Bagaimana Rupa Blog Anda Dalam Versi Mobile?

Salam semua,

Baru balik dari Port Dickson, so far cuaca baik mggu ni. Walaupun bercuti, aku masih sempat curi2 masa baca blog. Tapi, guna henpon jela.

So, sepanjang aku akses blog guna henpon, aku perasan ada certain blog yg susah nak baca. Yang paling ketara, blog yg ada letak widget gambar kartun tulis 'selamat datang, sila tinggalkan komen' (contoh je yer). Widget camni, biasanya aku panggil 'floating widget'. Kalau kita scroll skrin ke atas, ke bawah, ke kiri atau ke kanan, widget tu follow jek. Prob kt sini, bila aku nak baca blog berkenaan, x dpt sebab ada kartun terapung menghalang 60% skrin. Disebabkan tu, terpaksa la aku batalkan niat nak baca (sebab mmg x dpt nk baca apa2).

Hmm, pada pendapat aku, maybe better kalau x yah guna widget tu, just letak yg stay still kt page. Dgn itu, tak menghalang pembacaan, serta dpt melajukan masa utk load page.

Anyway, itu cuma pendapat saje.. Huhu.

Happy blogging and happy holiday k. (esok aku cuti lagi :p)


p/s: Nak try camne rupa blog korang plak? Try kat sini
Bagaimana Rupa Blog Anda Dalam Versi Mobile? Jom Cuba!



Contoh 1: Blog yg takde floating widget.




Contoh 2: Blog yg ada floating widget tapi tak menghalang pembacaan sgt




Contoh 3: Blog yg ada floating widget dan mengganggu pembacaan. (Ini contoh jek, tuan blog jgn bunuh saye... :nanges:)

6 comments:

Zulkifly Omar said...

aku x suka letak wiget tu... huhu.. semak

Mr.Ix said...

x suka gak widget cmtu...

Najwa Anuar ™ said...

tumpang tnye..mcm mana nk wt yg scroll tu? dlm kotak pstu leh scroll tu? reply kt shoutbox eh. tq ^_^

honeyvsbee said...

bee pun ada satu jer..

Mama Zara said...

mama kan kalo bukak blog yg ada floating widget tu, kebarangkalian mama close tanpa membaca apa2 entry di situ amatlah tinggi:)

pastu satu lagi kalo yg letak ads nuff kat tengah2 alam, pastu floating, ohh...memang ai tutup je n x masuk lg dah kalo boleh :(

reason? mama kt opis x leh bukak windows besar, so kalo dah ciput je daku bukak, celah mana plak nk nmpk entry nya kan???

Awang Hafiz said...

@zul, ix: tapi widget2 ni comel, mmg tak dinafikan :)

@honeybee: saya jadikan blog awak sebagai sample yek, kalau guna blog saya jadi lembab plak loading.. huhuhu

@mamazara: kelassss mama. hahaha. mama kat ofis rajin ke blogging gak? jaga2 nnt masuk dlm rekod. :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My G7

1. Gunung Tahan (7,186') - Banjaran Tahan, Pahang (Finished)
2. Gunung Korbu (7,162') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
3. Gunung Yong Belar (7,156') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
4. Gunung Gayong (7,129') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
5. Gunung Chamah (7,119') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
6. Gunung Yong Yap (7,110') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089) - Banjaran Titiwangsa (Finished)

My Graduated G

- Gunung Kinabalu, Kota Kinabalu
- Gunung Datuk, Rembau
- Bukit Tabur, Melawati
- Gunung Nuang, Hulu Langat
- Pine Tree Hill, Bukit Fraser
- Gunung Yellow & Pass, Cameron Highlands
- Gunung Brinchang, Cameron Highlands
- Gunung Stong, Gua Musang
- Twin Peak, Bukit Fraser
- Gunung Arong, Mersing
- Gunung Berembun, Terengganu
- Gunung Duri, Ringlet
- Gunung Gerah, Grik
- Gunung Bilah, Grik
- Gunung Semangkok, Bukit Fraser