Malaysian citizen that loves cat, food, fishing, outdoor activites and fitness. Full time IT Programmer, Part time blogger.

Kekucing Awang

Kekucing Awang

Perjalanan Hidup Milo

PitaPata Cat tickers

Kenapa Sakit Perut Lepas Minum Susu?



Sape kat sini suka minum susu? Penah tak korg lepas minum susu, pastu dalam sejam dua gitu, korang sakit perut. Pastu bila membuang, macam kena cirit birit?

Ada?

Itu tandanya korg ada masalah Lactose Intolerance, satu keadaan dimana badan korg kurang menghasilkan enzim Lactase yang boleh memecahkan unsur Lactose yang ada dalam susu dan hasil tenusu.

Jgn risau, sebab kebanyakan org Malaysia ada masalah yg sama. Mengikut kajian, lebih 80% rakyat Malaysia mengalami Lactose Intolerance. Kenapa eh? Maybe sebab budaya pemakanan kita yang tak mementingkan minum susu dan makan hasil tenusu, berbanding org2 Eropah.

Adakah ini maknanya aku kena berenti minum susu? Takkkk... Minum tetap minum, susu kan sedap beb. Cuma kena get ready pg tandas je la.. :P

7 comments:

HARITH ISKANDAR said...

oo patut arr sakit perut haha tp susu still the best

Awang Hafiz said...

yup, tambah2 kalau susu cokelat.. nyumm

kai azmier said...

nice info awang.. aq selalu gk minum n selalu gk g tandas lepas tu.. haha!

erleena said...

haha ttap mnom ssu!sdap!

eh 1 psoalan..
org ni kwus..bile lpas mkn..asek g toilet jeh lpas uh..xsmpai 1 jam..knpe ekk hee

Awang Hafiz said...

@kai: haha, thanks sudi baca kai!

@erleena: hmmm, makan ape tu yg selalu pg toilet? ayam? ikan? sayur?

erleena said...

haa sume bnde adelah..nasi+aym+sayo+ mcm2 lah..tak kesah la ape..tp bese nye afte makan lunch,dinner o bekpes hee

Awang Hafiz said...

hmmm, ni ada cacing dlm perut kot? try makan ubat cacing.

ni seyes tau.. bukan melawak. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My G7

1. Gunung Tahan (7,186') - Banjaran Tahan, Pahang (Finished)
2. Gunung Korbu (7,162') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
3. Gunung Yong Belar (7,156') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
4. Gunung Gayong (7,129') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
5. Gunung Chamah (7,119') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
6. Gunung Yong Yap (7,110') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089) - Banjaran Titiwangsa (Finished)

My Graduated G

- Gunung Kinabalu, Kota Kinabalu
- Gunung Datuk, Rembau
- Bukit Tabur, Melawati
- Gunung Nuang, Hulu Langat
- Pine Tree Hill, Bukit Fraser
- Gunung Yellow & Pass, Cameron Highlands
- Gunung Brinchang, Cameron Highlands
- Gunung Stong, Gua Musang
- Twin Peak, Bukit Fraser
- Gunung Arong, Mersing
- Gunung Berembun, Terengganu
- Gunung Duri, Ringlet
- Gunung Gerah, Grik
- Gunung Bilah, Grik
- Gunung Semangkok, Bukit Fraser