Malaysian citizen that loves cat, food, fishing, outdoor activites and fitness. Full time IT Programmer, Part time blogger.

Kekucing Awang

Kekucing Awang

Perjalanan Hidup Milo

PitaPata Cat tickers

Squash



Petang semalam aku lawan squash dgn Mon. Nampak gaya kepakaran aku meng'smash' bola semakin hebat.. walauuuu pun tetap kalah ngan Mon.. Hehehe.. Tapi yang pasti, stamina aku semalam mmg tinggi giler... Sib baik tak giler.

Tahukah korang yg squash merupakan sukan yang paling fit berbanding sukan2 yg lain. Menurut majalah Forbes, squash merupakan sukan paling menyehatkan; lebih baik baik berbanding rowing, rock climbing, berenang, mahupun basketball?

Sebabnya? Forbes dah rujuk pada pakar2 kesihatan berkenaan dan dapatkan markah utk pelbagai jenis sukan dalam 4 perkara; cardiorespiratory endurance, muscular strength, muscular endurance dan flexibility.

Daripada markah penuh 5, markah yang diperoleh squash adalah:

cardiorespiratory endurance = 4.5/5
muscular strength = 3/5
muscular endurance = 5/5
flexibility = 3/5

jumlah kalori dibakar dalam 30min = 5/5 (517)
kadar kecederaan (tinggi/sederhana/rendah) = rendah

Nampak tak? Dengan hanya main squash selama 30min pun korang dah leh burn dalam 517 kalori. Byk tu! Kalau sekadar berlari kat threadmill 30 min pun blom tentu leh burn 500 kalori.
Tambahan plak, squash ni seronok sebab bila dah pandai main, lagi lama boleh rally ngan member.

So, jom squash! Sukan kegemaranku =)

2 comments:

ayid said...

ala,x jd laa nak main squash gini..penat tau aku nak bela lemak,alih2 bakar cmtu je..hehe..
kang jgn lupa ajak aku gak k..

BungBra said...

hohohoho... ala ayid, nih nak burn lemak, ko watpe nak bela lemak, bela otot dah ler..

sure.. nnt aku nak pg squash aku text ko k! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My G7

1. Gunung Tahan (7,186') - Banjaran Tahan, Pahang (Finished)
2. Gunung Korbu (7,162') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
3. Gunung Yong Belar (7,156') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
4. Gunung Gayong (7,129') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
5. Gunung Chamah (7,119') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
6. Gunung Yong Yap (7,110') - Banjaran Titiwangsa (Finished)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089) - Banjaran Titiwangsa (Finished)

My Graduated G

- Gunung Kinabalu, Kota Kinabalu
- Gunung Datuk, Rembau
- Bukit Tabur, Melawati
- Gunung Nuang, Hulu Langat
- Pine Tree Hill, Bukit Fraser
- Gunung Yellow & Pass, Cameron Highlands
- Gunung Brinchang, Cameron Highlands
- Gunung Stong, Gua Musang
- Twin Peak, Bukit Fraser
- Gunung Arong, Mersing
- Gunung Berembun, Terengganu
- Gunung Duri, Ringlet
- Gunung Gerah, Grik
- Gunung Bilah, Grik
- Gunung Semangkok, Bukit Fraser